Historiek

Na de turbulente periode van WOII kwam de organisatie van wielerwedstrijden in Zwevezele moeilijk op gang . Onder impuls van Joseph Lisabeth en Georges Maeseele werden in 1949 alle “sportmannen” uit de gemeente uitgenodigd naar de raadzaal van het gemeentehuis. Hun opdracht bestond erin het verkiezen van een nieuw bestuur dat voortaan zou instaan voor het organiseren van wielerwedstrijden. 

De opkomst was groot, zo’n 70 man, en na lang vergaderd te hebben, werd het “Sportkomiteit Zwevezele” geboren. Er kon weer gekoerst worden. Nu moest het kind enkel nog een naam krijgen : de “Grote Sluitingsprijs voor Beroepsrenners” was geboren . In de volksmond nu beter gekend als “Zwevezele Koers”. 

Het eerste bestuur werd verkozen met Willy Muylle als voorzitter, bijgestaan door ondervoorzitter Guillaume Vervaele, secretaris Joseph Lisabeth, schatbewaarder Georges Maeseele en 4 bestuursleden. 65 jaar later zijn reeds 6 voorzitters en een 50-tal bestuursleden de revue gepasseerd. Dat er in 1949 beroepsrenners naar Zwevezele moesten komen, stond niet ter discussie en in de zoektocht naar een geschikte datum leek de week rond de Grote Kermis in oktober enkele belangrijke troeven te bevatten: het zou de laatste wedstrijd voor Beroepsrenners worden in West-Vlaanderen en de donderdag (1° donderdag na St-Michiel) zou geschikt zijn als aanloop voor Parijs-Tours. Jammer genoeg is dit laatste niet meer van tel.

Vandaag dragen we ondertussen de titel “Koninklijk Sportcomiteit Zwevezele” en hebben we meer dan 150 koersen weten te organiseren. 

Bijna iedere categorie is reeds aan bod gekomen. Nieuwelingen en junioren voor zowel jongens als meisjes, beloften en elite zonder contract, vroeger ook wel liefhebbers genaamd en elite met contract onze beroepsrenners. Sedert 2011 organiseren we ook dameswedstrijden

jeugd en elite. Iedere wielerkenner is het erover eens dat Zwevezele Koers een mooie erelijst kan voorleggen.

Tot in de late jaren ’90 verscheen werkelijk iedereen met naam en faam aan de start in Zwevezele. Ze zorgden samen met de broodrenners  ieder jaar voor het nodige spektakel. Ex-wereldkampioenen, winnaars van de Tour, de Giro en de Vuelta, een volledig peloton 

van klassieke winnaars en zowat iedere ex-kampioen van België. Twee keer werd het peloton gekleurd met de regenboogtrui 

en de heersende Belgische kampioen showde hier tot 13 keer zijn tricolore uitrusting.

ENKELE HOOGTEPUNTEN: (1949 – 2009) 

1949

Albert Ramon schrijft in 1949 de “1ste Grote Sluitingsprijs voor Beroepsrenners” op zijn palmares. Ramon werd een jaar later kampioen van België. Voilà, de toon is meteen gezet: kwaliteit! 

1959

Briek Schotte rijdt zijn afscheidswedstrijd in Zwevezele. Met Briek wordt een tijdperk afgesloten en verdwijnt de laatste echte Flandrien   uit het peloton. 20 Jaar later hing ook Walter Godefroot hier bij ons zijn fiets aan de  haak.

1961 

Zwevezele Koers stuurt voor het eerst meer dan honderd vertrekkers de weg op: 106 om precies te zijn. Dit jaar gaan de zegebloemen mee over de Nederlandse grens : Jo De Haan wordt onze eerste buitenlandse winnaar . 

1966 

Belgisch kampioen Guido Reybrouck, eist de bloemen op.

1967 

Willy Vanneste zet Zwevezele op zijn kop

Na zijn heldendaden in de Tour de France (ritzege en gele trui) gaat Zwevezele helemaal uit de bol wanneer Willy de 18de Sluitingsprijs op zijn naam schrijft .Volgens de echte Zwevezelenaren leverde “Vannestje” een bovenmenselijke inspanning toen hij op 3 km van de meet ontsnapte en tot op de streep wist te weerstaan aan een jagend peloton. Andere bronnen beweren dat Willy zijn overwinning te danken heeft aan de goedwerkende remmen van Rik Van Looy. Ons erelid zal u hieromtrent graag persoonlijk meer tekst en uitleg geven tijdens onze  60ste Sluitingsprijs.

1972 

De piepjonge Freddy Maertens wint hier zijn allereerste wedstrijd bij de beroepsrenners. Het begin van een fenomenale en rijk gevulde loopbaan!   

1973 

Zwevezele staat in rep en roer

Een uur voor de start raakt bekend dat wielergrootheid Eddy Merckx in hoogsteigen persoon naar Zwevezele komt om te trainen. Merckx wordt als een koning ontvangen ten huize Denoo-Dewaelsche. Hun woning wordt in allerijl omgetoverd tot een versterkte burcht wanneer blijkt dat 10-tallen wielerliefhebbers proberen binnen te dringen om een glimp van de kampioen op te vangen. 

1983 

Greg Lemond tekent als regerend wereldkampioen het startblad in Zwevezele. 20 Jaar eerder deed Benoni Beheydt het hem reeds voor. Geef toe, de regenboogtrui in een simpel kermiskoerske, het blijft iets uniek!  

1995 

188 deelnemers ! Het vorige record (187 deelnemerss) van 1991 wordt met een banddikte geklopt. 

1998 

Michel Cornelisse wordt de ongekroonde koning van Zwevezele Koers. De Nederlander wint voor de 4de keer in Zwevezele (’92-’94-’95-’98) en veegt Omer Braeckeveldt en Gustaaf Desmet (beiden 3 overwinningen) van de tabellen. 

2008 

Zwevezele breekt met een jarenlange traditie : we verhuizen met onze wedstrijd van donderdag naar vrijdag. Onze Sluitingsprijs baart een nieuwe ster: de Amerikaan Tyler Farrar boekt hier zijn eerste profzege.

2017

De volgende stap in het groeiproces is genomen! Er werd gekozen om het Vip diner te verplaatsen van de Wissel naar sporthal De Zwaluw. Het diner gaat niet langer door 's avonds maar over de middag...